maandag 17 mei 2010

WO Hooi, graan of stro…?



Hooi
Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er zitten ook andere planten in die tussen het gras groeien. Hooi wordt gebruikt als voedsel voor dieren tijdens de winter of in droge perioden als er weinig grasgroei is. Hooi wordt gemaakt door een weide te maaien en het gemaaide gras enige tijd te laten liggen om het te laten drogen in de zon. Wel moet het gras enkele malen geschud worden om het goed droog te krijgen.



Stro
Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten (tarwe, gerst, haver, rogge). Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land. Deze worden tot grote ronde balen opgerold of tot rechthoekige strobalen samengeperst. Stro wordt gebruikt in de stallen van paarden, runderen, schapen… Stro kent ook vele andere toepassingen zoals bij het maken van compost, als verpakkingsmateriaal voor breekbare goederen, voor het vlechten van figuren, als bouwmateriaal,… Stro vermengd met uitwerpselen van dieren noemt men (stal)mest.

Graan
Graan is een verzamelnaam voor eenzaadlobbige cultuurgewassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen.
De groep bevat onder andere:

gerst


gierst

haver

maïs


tarwe


rogge


bronnen: www.wikipedia.org, www.moleculeneducatief.nl

2 opmerkingen:

  1. Katleen

    Je publiceert de inhoud van jouw actiepunt. Maar zonder een concrete leerwens is dit overbodig.

    Al deze informatie is knip- en plakwerk, plaats een link naar de website en dan vinden we dit ook terug. Waar het echt om gaat is:
    - Wat is jouw leerwens?
    - Welke concrete acties ga ik ondernemen?
    - Kan ik dit koppelen aan leerplandoelen?

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Katleen

    Je blog is opgestart, maar ik merk geen echt leerproces. Sinds maandag 17 mei zijn er geen aanpassen doorgevoerd.

    Hou rekening met volgende punten:
    - vaststelling
    - leerwens
    - actie
    - leereffect
    - leerplandoelen

    Succes met je examen!

    BeantwoordenVerwijderen