maandag 17 mei 2010

WO Machines op de boerderij



Tractor
Een tractor is een voertuig dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in de landbouw: hij kan werktuigen e.a. trekken, duwen of slepen.
Over het algemeen zijn de achterwielen groter dan de voorwielen. Hierdoor kan een trekker zich beter voortbewegen over het veld. Achter de tractor kunnen allerlei landbouwwerktuigen worden gekoppeld waarmee geploegd, gezaaid, bemest en geoogst kan worden, zoals een eg, een ploeg,…



Maaidorser
Een maaidorser, maaidorsmachine, pikdorser wordt gebruikt voor het oogsten van graangewassen, koolzaad en graszaad.
De machine is een combinatie van de zwadmaaier en de dorsmachine.
De machine is uitgerust met een maaibalk, maaibord, haspel, vijzel, dorstrommel en zeven. Hierdoor wordt in één werkgang het gewas gemaaid, gedorst en het zaad geschoond. Het gewas wordt een stukje boven de grond afgemaaid, waardoor er een klein stompje van de stengel (de stoppel) achterblijft. Het gewas valt na het maaien op het maaibord en wordt door een ronddraaiende haspel en een opvoerband of vijzel de dorstrommel ingevoerd. De gewasstroom wordt tussen de dorstrommel en de mantel gevoerd waar door wrijving het zaad (korrel) van het stro wordt gescheiden. Vervolgens komt het stro op de schudders en de met het stro nog meegevoerde korrels vallen door gaten naar beneden op de bovenste zeef. Onder deze zeef zit er nog een. De bovenste zeef heeft grotere gaten dan de onderste zeef. Door een ventilator wordt er een luchtstroom door de zeven gestuwd, hierdoor vallen alleen de zwaardere delen (het zaad) door de zeven. Uit het schoningsproces komen drie productstromen. Alles wat op de bovenste zeef blijft liggen, bestaat uit kaf en lege aren. Dit valt op de grond. Alles wat op de onderste zeef blijft liggen, bestaat uit (half)ongedorste aren en korrels die nog aan het kaf vastzitten. Dit wordt opnieuw naar de dorstrommel getransporteerd en nog een keer gedorst. Alles wat door de onderste zeef heen valt, bestaat uit schoon zaad dat naar de graantank wordt getransporteerd. Als deze vol is wordt deze gelost door een systeem van vijzels. Moderne maaidorsers kunnen tot ongeveer 8 ton graan opslaan in de tank. Het stro kan in een zwad achter de maaidorser op de grond worden gedeponeerd.

bron: www.wikipedia.org

1 opmerking:

  1. Katleen

    Je publiceert de inhoud van jouw actiepunt. Maar zonder een concrete leerwens is dit overbodig.

    Al deze informatie is knip- en plakwerk, plaats een link naar de website en dan vinden we dit ook terug. Waar het echt om gaat is:
    - Wat is jouw leerwens?
    - Welke concrete acties ga ik ondernemen?
    - Kan ik dit koppelen aan leerplandoelen?

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen