Ik wil al een tijdje een voederplaats voor vogels in onze tuin. Enerzijds wil ik zo’n plaats hebben om vogels in de winter te kunnen voederen, anderzijds om mijn kinderen kennis te laten maken met de verschillende soorten vogels. Ik herinner me dat ik als kind regelmatig naar de vogels en eekhoorns zat te kijken. Ik vond en vind dat nog altijd fascinerend.
Om mijn technische vaardigheden te verbeteren heb ik besloten om zelf zo’n voederplaats in mekaar te knutselen tijdens de komende herfstvakantie.
Acties
Twee acties heb ik al ondernomen. Ik ben al in verschillende zaken gaan kijken om te zien hoe een voederplaats eruit ziet. Ik heb ook al informatie opgezocht op het internet. Dit is de basis voor de volgende stappen in mijn proces en die stappen zullen zijn: de brainstorming, de bepaling van de vereisten voor mijn voederplaats, het tekenen van het plan, het geschikte materiaal bijeen zoeken, het in elkaar knutselen van de voederplaats en gebruik ervan evalueren.
Voorlopig leerresultaat
Ik heb me al gerealiseerd dat zaken die er op het eerste zicht redelijk simpel uitzien toch niet zo simpel zijn. Bij het maken van die voederplaats zal ik met meer dingen moeten rekening houden dan ik dacht. Maar ik heb er ongelooflijk veel zin in. Je leest en ziet (hopelijk) het resultaat na de herfstvakantie.
Definitief leerresultaat
Ik ben echt trots op mijn vogelvoederplaats. Ik heb ook enorm veel bijgeleerd.
Tijdens het maken van de voederplaats werd ik met problemen geconfronteerd. Om voor deze probemen een oplossing te zoeken, moest ik gebruik maken van mijn technische vaardigheid of van mijn kennis van bepaalde materialen of technieken.
Ik heb de vogelvoederplaats nu al een tijdje uitgeprobeerd. Ik zou er al een aantal dingen aan veranderen. Ik zal de voederplaats verder van het huis moeten afzetten. Ik denk dat de vogels afgeschrikt worden door het feit dat de voederplaats zo dicht bij het huis staat.
Ik ga ook haakjes op de voederplaats zetten. Daar kan ik voedselbollen aan hangen.
Ik heb het hele technische proces doorlopen: van opdracht tot evaluatie.
Ik had een heel aantal leerplandoelen vooropgesteld. Ik vind dat ik de meerderheid ervan ook bereikt of aangeraakt heb.
Leerplandoelen
- 6.1 zien dat courante producten gemaakt zijn uit welbepaalde materialen en/of grondstoffen
- 6.6 inzien dat producten worden gemaakt volgens bepaalde technische principes
- 6.4 inzien dat veel voorwerpen in hun omgeving een aanvulling of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik van
- 6.11 kunnen zeggen aan welke eisen een constructie die ze zelf willen maken moet voldoen
- 6.12 kunnen hun materialenkennis en hun kennis van constructie-, bereidings- en bewegingsprincipes gebruiken bij het ontwerpen van een constructie
- 6.13 kunnen een constructieactiviteit correct uitvoeren
- 6.14 kunnen gebruik maken van hun kennis over en vaardigheid in techniek om een constructie in elkaar te zetten
- 6.15 kritisch kijken naar een zelfgemaakt product