zondag 29 november 2009

GODSDIENST Opdracht 3: Enkele impulsen uit de ‘In de kijker’ over Engelen. 29/11/2009

Je krijgt van je leerlingen tijdens de godsdienstles ongetwijfeld een aantal vragen waarop je moeilijk kan antwoorden. Soms weet je ook niet hoe je die dingen bespreekbaar maakt. Engelen is wel zo’n onderwerp. Engelen spreken tot de verbeelding zeker bij kleuters en kinderen van de lagere school. Als je een bijbelverhaal vertelt waarin een engel voorkomt, zullen er zeker leerlingen zijn die graag willen weten wat een engel eigenlijk is en wat hij doet. In dit geval is het handig als je naar een site als de Thomas-webpagina kan grijpen.

Je kan ervoor kiezen om zelf op de site over dit onderwerp te lezen. Met deze achtergrondinformatie op zak probeer je dan een gedegen antwoord te geven op de vragen van de leerlingen. Maar je kan ook beslissen een hele les te wijden aan dit onderwerp en dan helpt deze site je al aardig op weg.

Ik vind de uitleg die over de engel gegeven wordt op de site mooi. Mensen hebben soms hevige verlangens, ideeën, dromen. Deze kunnen soms zo sterk zijn dat ze ons niet meer loslaten. Ze worden een soort van boodschap, iets dat ons erg beïnvloedt in ons denken en doen. Boodschappen van God zijn anders dan andere boodschappen, ze komen voort uit de droom van God met de mens. De engel maakt de boodschappen van God voor de mens herkenbaar, de engel functioneert als een soort signaal.

Ook de opbouw van de ‘in de kijker’ draagt bij aan de uitleg. Men start vanuit de kinderen zelf: ze mogen aan de hand van de doe-suggesties praten over hun gevoelens, ideeën en verlangens. Ze merken dat sommige dingen hen nauwer aan het hart liggen dan anderen. Die sterke gevoelens, ideeën kunnen boodschappen worden die ons leven beïnvloeden.
Daarna gaat men hiervan voorbeelden uit de geschiedenis bespreken zoals Galileï en Martin Luther King. De kinderen beseffen dat bepaalde boodschappen soms heel erg belangrijk zijn en eigenlijk niet genegeerd kunnen worden.
Pas in de volgende stap gaat men naar de moeilijkere, symbolische taal van het geloof in de bijbelverhalen. De kinderen beseffen dat het moeilijk is om boodschappen van God te herkennen en dat de engel in bijbelverhalen als een soort signaal fungeert om de boodschap van God aan te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten