woensdag 13 april 2011

GODSDIENST Vastenacties




















Omdat de goede week in de paasvakantie valt, worden er in mijn stageschool geen vastenacties gedaan. Toch vreemd, de vasten duurt 40 dagen, tijd genoeg dus om een actie te doen.
Ik ben eens op zoek gegaan op internet. Je vindt hier vaak de traditionele acties terug zoals het inzamelen van spullen voor Roemenië, de sobere maaltijd en de spaardoosjes. Er zijn soms ook originele acties bij. Ik beschrijf er hier drie.

Basisschool de Stek (Nederland) heeft geld opgehaald voor de stichting ‘Running for turner’, die zich inzet voor kinderen met een groeistoornis. In de school is een leerling uit groep 3 die het Syndroom van Turner heeft. Alle kinderen hebben door middel van koekjes bakken, boeken, strips en zelfgemaakte knutselwerkjes verkopen, auto’s wassen en klusjes doen, geprobeerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Deze actie vind ik origineel omdat er geld ingezameld wordt voor een doel van bij ons. Als wij het hebben over mensen die het minder goed hebben, denken we haast onmiddellijk aan Afrika en de mensen die honger hebben. Dichter bij ons zijn er ook mensen die het om een of andere reden moeilijk hebben. Hier staan we soms te weinig bij stil.
De Vrije Basisschool van Wiemesmeer zamelt geld in voor verschillende doelen van bij ons en uit het buitenland. Dit jaar gaat het grootste deel van de opbrengst naar hun Foster Parents kindje. Ze verkopen knutselwerkjes, zamelen speelgoed in en voeren een toneel op. Voor de kinderen is het concept van een Foster-Parents-kind heel leuk. Ze krijgen namelijk regelmatig nieuws van het kind. Kinderen zijn vaak erg geïnteresseerd in de manier waarop andere kinderen leven, zeker als het leeftijdsgenoten zijn. Ze zien zo ook het resultaat van hun acties.
In 2006 organiseerde GVLO Sint-Paulus De Deyne Basisschool een Afrikadag. De kinderen konden tijdens de Afrikadag zelf vrij een atelier kiezen: kralen met bonen rijgen, een klei-gezelschapsspel ontwerpen, een papegaai kleuren, batiken, mandala's kleuren, ... Kinderen van verschillende leeftijden werkten samen in één atelier. Deze actie vind ik geslaagd omdat de kinderen geconfronteerd worden met elementen van de Afrikaanse cultuur. Ze zien niet enkel het negatieve zoals de armoede en het onrecht, ze worden geconfronteerd met de mooie dingen. Dit is ook éen van de weinige acties waarin geld verzamelen niet centraal staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten