woensdag 13 april 2011

GODSDIENST O.L. Vrouw van Rust Heppeneert




Heppeneert is een klein gehuchtje langs de Maas. Het ligt een beetje afgelegen. Als je ernaar toe rijdt, heb je het gevoel dat je even wegvlucht van de drukke maatschappij. Het is echt een plek van rust.


Kerk als plaats die ruimte schept voor innerlijkheid van de mens
De totaliteit van de kerk: de beelden, muurschilderingen, glasramen,…. ademen de rijkdom van het christelijk geloof . Iedere afzonderlijk element verwijst naar een moraal, een verhaal, een wijsheid, het geloven, … Als je nadenkt over de betekenis van die elementen ben je bezig met verinnerlijking.
De rust van de Kerk zorgt voor mogelijkheid tot innerlijkheid: je krijgt de kans om stil te staan bij wat er gebeurt in je leven. Je beseft meer wat de essentiële zaken in het leven zijn.
Het valt op dat een mens in de buurt van de kerk tijd maakt voor contact met andere mensen: na een viering bijvoorbeeld. Vaak zie je mensen die je al een hele tijd niet meer gezien hebben. Hierdoor gaan je gedachten terug naar het verleden, je staat stil bij de evolutie van je leefwijze, je denkpatroon. In die zin dragen de ontmoetingen met andere mensen ook bij tot verinnerlijking.

Kerk als plaats van ontmoeting met God
Je ontmoet God in de ruimte van de kerk, de kerk die symbool staat als een huis voor velen, een huis waar iedereen welkom is op ieder moment. God heeft na de dood voor ieder van ons een plaats in Zijn huis.
Je ontmoet God in de vele intenties aan de muur. Veel mensen zijn God en het christelijk geloof dankbaar voor de steun in moeilijke momenten.
Je ontmoet God in je contacten met andere mensen die bezorgd om je zijn, klaar staan om je te helpen.

Hoe komt het leven van de mens in zijn kernmomenten hier aan bod?
- de dood: kruisjes van de overledenen, Jezus aan het kruis, …
- het doopsel: doopvont, Jezus afgebeeld als klein kind, …
- het lijden: de kruisweg,….

Op welke concrete plaats in deze kerk zou je even willen verwijlen?
Ik kom in een kerk vooral tot rust tijdens eens een viering. Ik betrap mezelf erop dat ik tijdens een viering: of het nu een gewone misviering, een gebedswake, of een trouwmis is, stil sta bij de dingen. Soms heeft dit iets te maken met iets met wat op dat moment in mijn leven gaande is, maar vaak ook start mijn denkproces vanuit één van de bijbelteksten, voorbeden, …. Het is alsof ik dan tijd maak voor de essentiële dingen in het leven. Als ik na die viering terug thuiskom, hangt er een soort van rust over mij. Dat is een fijn gevoel.

Wat intrigeert je het sterkst in deze kerk?
Vanwaar komt de aantrekkingskracht van deze kerk? Toegegeven het is een prachtig kerkje op een rustige plaats. Maar wat intrigeert mensen om van heinde en verre hier naar toe te komen. Er zijn wel meer en grotere bedevaartsoorden.
Ik vind het ook merkwaardig dat een gewone plaats, na verloop van tijd ineens een bedevaartsoord wordt. Ik weet welke gebeurtenis aan de oorsprong van dit bedevaartsoord ligt. Maar dat mensen in deze tijd waar het christelijke geloof afbrokkelt toch nog in grote getale naar hier komen, dat is wel opvallend. Dit bewijst volgens mij dat mensen in moeilijke periode toch nog steeds teruggrijpen naar het geloof: iets waar ze kracht uit kunnen putten, waar ze steun vinden.

Ik geloof in God, de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde
God is in de kerk aanwezig. Dat voel je gewoon. Waarom anders komen mensen hier tot bezinning? Die aanwezigheid geeft mensen het gevoel dat iemand naar hen luistert.

En in Jezus Christus, Zijn enige Zoon, onze Heer
Jezus wordt op verschillende manieren afgebeeld.
In een plafondschildering boven het altaar wordt hij afgebeeld als klein kind in de moederschoot van Maria. Het aureool rond zijn hoofd wijst er volgens mij op dat hij de uitverkorene is.
In een uitgehouwen schilderij van het tabernakel wordt Jezus genageld aan het kruis uitgebeeld. De vertegenwoordigt het lijden van Jezus.
Je ziet hem ook in de schildering van de Heilige Drievuldigheid. Hij wordt hier afgebeeld als koning.
Je vindt hem terug in de uitgehouwen taferelen in het altaar: het Laatste Avondmaal en een tafereel van Jezus met enkele van zijn apostelen. Hier zie ik hem min of meer als gelijke van de mens.

die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Maria
In de Heilige Drievuldigheid wordt de Heilige Geest afgebeeld als duif boven Jezus en de Heer. Dit wijst er voor mij op dat Jezus doordrongen is van de Heilige Geest.
Jezus wordt in een schildering boven het altaar afgebeeld als klein kind in de moederschoot van Maria.

die geleden heeft onder Pontius Pilatus, gekruisigd is, gestorven en begraven
Het lijden van Jezus vind je terug in de kruisweg en de uitgehouwen beeltenis van Jezus genageld aan het kruis.
In de intenties zie je dat mensen dankbaar zijn voor de steun en kracht van God en het christelijk geloof tijdens moeilijke periodes.

die nedergedaald is ter helle, de derde dag verrezen uit de doden
De dankbetuigingen aan de muur, tonen dat mensen God dankbaar zijn bij een overlijden, voor alle goede dingen in het leven van de overledene.
die opgevaren is ten hemel en zit aan de rechterhand van God, Zijn almachtige Vader,
In de schildering van de Heilige Drievuldigheid, zit Hij aan de rechterhand van Zijn Vader. Jezus zit nu in het huis van Zijn Vader waar plaats is voor velen, ook voor ons later.

vandaar zal Hij komen oordelen de levenden en de doden.
Hierover heb ik niets teruggevonden in de kerk.

Ik geloof in de Heilige Geest
In de Heilige Drievuldigheid wordt de Heilige Geest afgebeeld als een duif.
de heilige katholiek Kerk; de gemeenschap van de heiligen;
In deze kerk vind je veel heiligen terug in beelden, glasramen, muurschilderingen. Ik noem er enkele op O.L. Vrouw van Rust, de patroonheilige, de heiligen Aloisius, Franciscus, Sint-Hubertus, Sint-Elizabeth,…

de vergiffenis van de zonden
De biechtstoel is natuurlijk het symbool van vergiffenis van de zonden. Waarschijnlijk komt een aantal mensen naar dit bedevaartsoord toe om vergiffenis te vragen voor hun zonden. Ze kunnen nadenken over hun zonden, terwijl ze ingetogen in de kerk zitten of een noveenkaars branden.

de verrijzenis van het lichaam het eeuwig leven. Amen.Jezus leeft verder in het huis van Zijn Vader. Dit vind je terug in de afbeelding van de Heilige Drievuldigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten